Culoarea sa portocalie vibrantă care te cucerește tinde să fie adesea intimidată de gustul puternic și pentru mulți dintre noi mai greu de acceptat. Turmericul a devenit vedeta medicinei naturiste vestice (inspirată de tradițiile ayurvedice și folosit de mii de ani în India ca ingredient în curry și ca plantă medicinală) și toată lumea vorbește despre beneficiile lui, mai ales ca anti-inflamator. Dar prea puțin se vorbește despre cum facem să incorporăm turmericul în dieta noastră fără a închide ochii din cauza gustului proeminent și ciudat. Dacă ai timp, la finalul articolului ți-am pregătit și un cadou de la Viața Verde Viu.
Scurtă „biografie” a turmericului
Turmericul este o rădăcinoasă recunoscută în cultura asiatică și folosită în sosurile curry și medicina ayurveda. Recent, oamenii de știință au început să conducă din ce în ce mai multe studii, căutând să demonstreze capacitatea turmericului în scopuri medicinale. Deși auzim foarte des vorbindu-se despre puterea miraculoasă a turmeric, auzim referințe făcute la adresa curcuminei, ingredientul active principal din turmeric. Are efecte anti-inflamatoare și este un antioxidant puternic.
Însă, trebuie să înțelegem că studiile care au concluzionat aceste beneficii au folosit cantități extrem de ridicate de turmeric, conținutul curcuminei nefiind atât de ridicat (aproximativ 3%). Ar fi foarte greu să atingem aceste niveluri zilnic doar prin incorporarea de turmeric în rețete.
În plus, pentru a absorbi substanța activă din turmeric, ar trebui să adăugăm boabe de piper negru sau să îl consumăm alături de grăsimi (fiind solubilă în grăsime).
Astfel că, dacă nu consumi turmeric pentru că îți place gustul său, ci pentru a beneficia de puterea sa, este nevoie să te orientezi către suplemente de turmeric sau către băuturi concentrate de turmeric (în general, latte-uri)
Printre cele mai importante puteri magice ale turmericului asupra sănătății se numără:
- Capacitatea de anti-inflamator
- Puterea antioxidantă
- Capacitatea de a susține și îmbunătăți funcțiile creierului și de a reduce bolile neurologice
- Capacitatea de a reduce riscurile bolilor de inimă
- Capacitatea de a preveni și de susține corpul în lupta cu cancerul
Și totuși, ce facem cu gustul?
Știu, este foarte greu să trecem peste gustul său. Deși mulți dintre noi nu au nicio problemă cu turmeric, ba chiar sunt încântați de gustul său, o mare parte dintre noi nu suntem atrași de mirosul și gustul său.
Personal, nu mă deranjează și nici nu mă încântă gustul turmericului în afara curry-ului. Bucătăria indiană este preferata mea, însă, dacă ies din acel spectru, nu pot spune că nu simt un fior când beau turmericul cu lapte făcut de mine.
Așa că am descoperit mici trucuri pentru a mă putea bucura de beneficiile băuturilor de turmeric (atunci când este nevoie de o cantitate mare de consumat):
- Folosesc lapte de cocos gras, ceea ce atenuează gustul foarte bine;
- Îndulcesc cu miere, sirop de curmale sau zahăr de cocos
- Adaug scorțișoară
- Adaug puțină lămâie
- Adaug vanilie Bourbon
Dacă nu te încântă nici aceste soluții, un suplement cu extract de curcumină este cel mai potrivit.
Nu ai timp sau ești mai “stângaci” în bucătărie?
Ca și notă pentru cei care nu timp să își prepare singuri latte-urile de turmeric, sunt stângaci ca mine sau vor o băutură sănătoasă COMPLETĂ, Viața Verde Viu, de la care învățăm și în revista Yoga Social cum să ne hrănim pentru a fi sănătoși, au mixuri de Turmeric Latte foare bune, pregătite astfel încât să fie cu adevărat absorbite de organism (grăsime din lapte de cocos, piperul etc). Au mai multe variante, de la spicy până la foarte dulce (ceea ce eu și sora mea am început să comandăm de curând se numește Sweet Love), așa că avem de unde alege în funcție de toleranța individuală la acest condiment.
Și fiecare colet Viața Verde Viu vine cu un cod special care îți oferă 20% la revista digitală Yoga Social. PERFECT COMBO! Sunt recunoscătoare pentru oamenii frumoși din VVV care, într-adevăr, doresc să contribuie la starea de MAI bine a fiecăruia. Felul în care ne hrănim corpul are o foarte mare importanță pentru felul în care ne simțim și pentru sănătatea noastră. Deși nu întotdeauna ne împrietenim direct cu gustul unui nou ingredient, cu puțină creativitate și ajutor, va exista mereu o modalitate de a incorpora acel aliment în viața de zi cu zi și de a ne bucura de beneficiile pe care natura ni le oferă în mod gratuit.
Sunt recunoscătoare pentru…
Sunt recunoscătoare pentru mama natură, care prin darurile ei face posibilă viața mea pe pământ.
Namaste.
Pasionată până peste cap de tot ce ține de noi înșine și de puterea pe care o deține fiecare, m-am întors către mine la vârsta de 20 de ani, pentru a înțelege pierderea celor dragi și ce suntem, de fapt, noi. Am ajuns să ma implic în practica yoga de 8 ani deja, absolvind școala de hatha yoga, ca viitor instructor/profesor.