Cea mai bună descoperire a mea de la începutul pandemiei a fost că am încercat pentru prima oară să-mi fac propriul lapte vegetal din caju. A fost un succes dublu: natural și delicios, în același timp cu aproape zero-waste.
Vreau să vă împărtășesc și vouă rețeta, care este super ușoară și la îndemâna oricui are un blender. Laptele de caju de casă este fresh, gustos și printre cele mai cremoase variante de lapte vegetal.
Primul lucru pe care trebuie îl faci este să ai caju crud, preferabil cumpărat la vrac, pe care îl pui la înmuiat în apă cu cel puțin 4 ore înainte de a prepara laptele vegetal. Pentru că acesta se înmoaie așa cum este, practic nu risipim nimic. În plus, prin înmuiere laptele de caju reține toți nutrienții și fibrele din caju. El conține magneziu, fosfor, fier, potasiu si zinc, în mare parte grăsimi nesaturate și este o sursă bună de proteină.
Iar bonusul de final: laptele de caju nu necesită strecurare, îl bei așa cum iese din prima de la blender.
Eu l-am preparat atât în blenderul Vitamix, cât și intr-un blender normal de la Tefal. În ambele variante, a ieșit la fel de cremos. Ok, să trecem la treabă!
Ingrediente:
- 1 cană de caju crud
- 4 căni de apă
- 1-2 linguri de miere sau sirop nectar/agave
- 2 lingurițe de esență de vanilie
- 1 vârf de lingură de sare
- 1 linguriță de scorțișoară (opțional)
Preparare:
- Lasă caju-ul la înmuiat cel puțin 4 ore sau peste noapte la frigider, după care înainte de preparare scurgi apa și îl speli puțin
- Adaugi caju și restul ingredientelor în blender cu 2 căni de apă
- Dai drumul la blender începând cu o setare de viteză mai mică, iar după ce totul s-a amestecat adaugi și restul apei
- Transferi laptele într-un recipient de sticlă și îl păstrezi la frigider. Se consumă de preferat în maxim 4 zile
Simplu, natural și gustos este o variantă mult mai bună decât cel cumpărat de la magazin. Este atât de ușor de preparat încât ‘there is no excuse’. Trebuia doar să ajungă informația la mine; cumva mi-am imaginat un proces mult mai complex pentru prepararea laptelui vegetal în general și astfel am evitat cumva mult timp să ajung la rețetă, cumpărând tot timpul lapte vegetal din comerț. Tocmai din acest motiv am vrut să o scriu aici pe blog, ca să fie la îndemâna oricui este curios.
Sper să îl încerci și abia aștept să îmi spui cum a fost! Lasă-mi un comentariu aici sau dă-mi un semn pe social media.
Cu drag,
Emilia
Emilia Oprea, este un antreprenor ce are la activ mai multe afaceri, în prezent principala activitate fiind cea din cadrul Mpower Yoga unde este co-fondatoare. Ea a acumulat experiență lucrând și călătorind timp de 5 ani în interes de afaceri pentru o companie americană de outsourcing. Practică yoga din 2013 și a devenit o susținătoare pasionată a acestei practici deoarece consideră că a avut un rol important în propria dezvoltare. Pe lângă yoga și tot ce se încadrează în categoria wellness, ea mai este pasionată de călătorit, dezvoltare personală, tehnologie, minimalism și sustenabilitate. Se implică activ în proiecte ce susțin antreprenoriatul din Romania.