
Doi profesori extraordinari de Ashtanga Vinyasa Yoga, John și Julia Scott emană împreună ceea ce în lumea yoga cunoaștem sub numele de cuplul energiilor divine masculine și feminine, Shiva și Shakti. Ne poartă prin experiența yoga cu blândețe, cu inocență și cu multă dedicare. Ne aduc viziune, înțelegere asupra dinamicii energiilor în corp, asupra elementelor fundamentale în Ashtanga Vinyasa Yoga și a relației dintre yoga, om și ciclurile naturii.
Yoga Social: John și Julia, suntem atât de recunoscători că vă avem aici, la Yoga Social! Sunteți o sursă de inspirație pentru cei care practică yoga. Aș vrea să încep prin a pune, desigur, o întrebare de bază. Ce înseamnă yoga pentru tine? De ce ați ales Ashtanga Vinyasa Yoga?
John Scott: Pot începe primul, deoarece am început mai devreme (Râde!). Am putea spune că suntem într-o călătorie a cercetării. Și poate că nu știm asta la suprafață, dar există întotdeauna un “curent” subteran care ne întreabă cine suntem, ce suntem, de unde venim, ce facem. Și această cercetare se ridică la suprafață în toată lumea la un moment dat. Acel moment s-a sincronizat în viața mea cu descoperirea a două exemple frumoase, Derek Ireland și Radha Warell. Și imediat, a existat o combinație Shiva și Shakti, o combinație de Soare și Lună, pe care am întâlnit-o. Și din nou, dedesubt, energiile subtile funcționau. Erau două ființe frumoase, bărbat și femeie, și aveau o practică de yoga uimitoare. Și am fost atras de ea. Am fost atras de aceasta din punctul de vedere materialist al dualității fizice și lumii fizice manifestate în care ne aflăm, fiind inspirat de Derek și de Radha și am știut intuitiv că aceasta va fi calea care mă va duce prin toate aceste cercetări. Am vrut să arăt ca Derek, am vrut să simt și am vrut să relaționez și eu ca Derek. De asemenea, am vrut să împărtășesc dragostea în felul în care el o împărtășea, am vrut să fiu o voce în cadrul comunității de yoga. Apoi am vrut să văd lumea dintr-o altă perspectivă. Și am vrut să știu că aceasta a fost experiența a ceea ce înseamnă să fii om. În mod indirect, tocmai am trecut prin cele șapte chakre. “Am vrut să fiu așa cum Derek” exprimă manifestarea fizică, “Am vrut să simt” este a doua chakra. Apoi, a treia chakra – “Am vrut să particip”, a patra chakra – “Am vrut să simt acea iubire, acea grație”, a cincea chakra – “Am vrut să am vocea sa” și a șasea chakrăa- “Am vrut să văd această realitate pentru ceea ce este”. Ultima, a șaptea chakra, mi-am dorit foarte mult să îmi cunosc locul în această poveste.
Julia Grant- Scott: Am început Ashtanga Yoga în urmă cu șapte ani, dar înainte am fost mai interesată și atrasă de un alt limbaj de yoga, Iyengar Yoga. Și am fost foarte atrasă de el pentru că mă simțeam în siguranță. Mi-a oferit o bază foarte, foarte bună și am întâlnit profesori incredibili. Dar, în viața mea și având experiența de a fi actriță și experiența practicilor budiste, am continuat să caut un sistem care să combine practica fizică cu meditația. Și nu l-am putut găsi pentru mine, pentru structura mea, în Iyengar Yoga. Apoi, odată ce am întâlnit un profesor de Ashtanga Vinyasa și am început să aud atât de multe lucruri despre ea, această practică a început să revină ca un bumerang. În cele din urmă am venit la o clasă de Ashtanga Vinyasa care se întâmpla să fie într-un studio de Ashtanga Yoga din Varșovia. A fost o practică ghidată și numărată, deoarece așa este condusă în mod normal în orele clasice de Ashtanga, o manieră pe care noi nu o folosim din convingerea că nimeni nu ne conduce, ci tu te conduci singur. Dar m-am îndrăgostit de structura sa. M-am simțit ca un bebeluș care a venit într-o lume nouă pe care vrea cu adevărat să o exploreze. Și ceea ce îmi place cel mai mult la sistemul Ashtanga Vinyasa Yoga și am vrut să încorporez în viața mea a fost că pot avea propria mea practică. Deci acesta a fost primul meu pas. Am vrut să am practica mea pe saltea. Am vrut să am propria mea suveranitate și să nu existe niciun control extern sau observație a profesorului. Acesta a fost primul meu gând asupra acestui sistem. Și apoi am început să observ că îmi transformă corpul și ființa interioară atât de mult încât a trebuit doar să parcurg procesul. Știam că nu mă pot opri, aș fi întrerupt conexiunea. Așa că făceam doar efortul de a face practica în fiecare zi. Am avut salteaua mereu cu mine. Acesta a fost începutul meu. Și la un an după aceea, l-am cunoscut pe John și am ajuns la un nivel complet diferit.
Yoga Social: Ne-ați putea vorbi despre faptul că yoga este, de fapt, echilibrul între feminin și masculin și despre cum a trăi Yoga înseamnă a trăi centrat în acest punct de neutralitate, între yin-yang, între lună-soare?
John Scott: Yoga este acea neutralitate, acel echilibru. Julia a menționat că ceea ce a atras-o cu adevărat la yoga a fost capacitatea ei de a-și da seama că are propria suveranitate și că este de datoria ei să fie regină. Să își găsească propria regină interioară. Cu toate acestea, în Julia există și un rege. Deci, în interiorul nostru întruchipăm atât masculinul, cât și femininul, suntem într-o dualitate, care este reprezentată prin nadisurile Pingala și Ida, Pingala fiind partea dreaptă, canalul Soarelui, iar Ida fiind partea stângă, canalul Lunii. Și astfel, în cadrul manifestării noastre fizice, există și un sistem subtil de susținere. Acel sistem de susținere este Hatha, echilibrul Lunii și al Soarelui. Și așa stau pe partea dreaptă a Juliei, ca Rege, iar lângă mine este Regina mea. Aceasta este relația noastră cu suveranitatea noastră combinată. Iată ce ne ține împreună într-o poziție neutră, într-un loc al iubirii necondi-ționate. Putem spune că neutralitatea este iubirea necondiționată pentru tot ceea ce există în jurul nostru, aceasta este yoga cu adevărat. Așa că trebuie să ajungem în acel loc al dragostei necondiționate, acolo unde atât Regina, cât și Regele, ori Soarele și Luna, în relația lor, se ascultă reciproc. Soarele are o voce, Luna are o voce și sunt întotdeauna în oscilație împreună. Deci, în cadrul terminologiei yin-yang, acest lucru este dual în sensul că se află în dualitatea noastră, că Soarele și Luna sunt separate, dar știm că se află într-o interacțiune și cuprind chiar nașterea vieții. Aici, ne manifestăm pe Pământ. Aceste două entități au un efect asupra noastră ca ființe. Și atunci ne putem da seama că, în cadrul suveranității noastre, am un rege în mine și am o regină în mine. Deci, am masculin și feminin, trebuie să întruchipez asta în domeniul fizic, trebuie să simt că există o latură structurală, și o latură emoțională sau latura manifestă și latura nemanifestă. Sentimentul, emoția, latura intuitivă pot fi blocate dacă energia mea solară, energia mea Shiva, este prea puternică. Și trebuie să găsesc echilibrul. Dar în Yin-Yang, amintiți-vă, nu este nici prea mult, nici prea puțin din fiecare pentru a crea ceea ce se numește Tai Chi. Sunt mereu în echilibru, întotdeauna creează acel Tai Chi. Terminologia similară în yoga este Rajas și Tamas. Așadar, eu aș putea avea energie Rajas și Julia ar putea avea energie Tamas, dar între noi doi creăm un Sattva. Așadar, dacă sunt puternic, mă pot echilibra fiind mai emoțional sau dacă sunt mai puternic, Julia poate echilibra Sattva fiind mai emoțională. Deci, avem și în relația noastră Tai Chi-ul nostru, sau o calitate Sattva între Soare și Lună. Trebuie să ne dăm seama că există o dualitate în această lume manifestă. Și ceea ce încercăm să găsim în această lume manifestă este non dualitatea, acea legătură cu Dumnezeu, acea recunoștință că suntem în viață și ne întoarcem la Dumnezeu. Avem acea esență în noi.
Julia Grant-Scott: Când echilibrul devine punctul tău de concentrare, el devine un ciclu real în viața ta, în care intri în fiecare zi. Începi să înțelegi să te predai (în engl. to surrender) în practica ta. Când înțelegi cum să te predai în practica ta, înțelegi că te predai și în viața ta. Deci, dacă vorbim despre feminin și masculin, cred că aceasta este abilitatea de a înțelege că există momente în care trebuie să renunți. Și de cele mai multe ori, când simțim tensiunea, când simțim că ceva este incomod, în loc să încercăm să preluăm controlul asupra acelor situații, va trebui să ne predăm. Și când înțelegi această corelație a predării și a permisiunii să se întâmple doar rezultatul ce ar veni în mod natural, atunci permiți dansului dintre Shiva și Shakti să se întâmple. Pentru că în acel moment, începeți să vă întâlniți nu ca ego-uri individuale, ci ca două suflete care dansează împreună și care înțeleg viața ca un dans, ceea ce nu presupune rezistență, ci reflectarea reciprocă și predarea unul altuia. Și din acel moment, acea energie începe să fie vizibilă. Nu numai pentru noi, ci și pentru lte persoane. Cei din jur încep să reflecte acel dans. Yoga ne oferă multe “puncte de control”. Care este mindset-ul tău? Care este heart-set-ul tău? Ești gata să eliberezi ceea ce nu îți mai servește? Și când ajungi să deții acest set, trebuie să înfrunți lumina care ți se dă în mod constant și pe tine însuți din nou. Pentru că nu suntem niciodată singuri, suntem asistați și asigurați în permanență. Suntem întotdeauna îndrumați. Așa că, în general, când ești aici, nu te odihnești niciodată. Pentru că aceasta este călătoria ta de învățare. Și suntem absolut binecuvântați să avem acest instrument, care este yoga. Și mai ales dacă ai un profesor minunat, care într-adevăr să te poată duce la locul transcendenței, ești binecuvântat. Apoi te poți relaxa cu adevărat și poți trăi așa cum curge un râu. Și să te simți asigurat de ambele părți, de ghizii spirituali și de învățătorul tău. Și vei înțelege că este profesorul tău interior cel care trezește acea călătorie în tine.Așa începi să te conectezi cu profesorul tău interior, cu acea călătorie. Și acesta este cel mai uimitor faptul că noi, oamenii, primim acest dar.
Un interviu excepțional în care învățăm și descoperim multe fațete ale acestui stil de viață și pe care îl găsiți în întregime în noul număr al revistei YS, la 19.9 lei.